Koprová omáčka s houskovým knedlíkem

Koprová omáčka s houskovým knedlíkem

⏱️ Celkem 105 min🍽️ 4 porcí
Omáčky

Koprová omáčka patří mezi klasické české omáčky, které se tradičně podávají s vařeným hovězím masem, vejcem nebo knedlíkem. Její jemná sladkokyselá chuť s vůní čerstvého kopru je oblíbená nejen u dospělých, ale i u dětí.

Ingredience

  • 600 g hovězího zadního (např. kýta nebo plec)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml vývaru z masa
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 1 svazek čerstvého kopru (nebo 3 lžíce sterilovaného)
  • 2 lžíce octa (nebo citronové šťávy)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • houskové knedlíky

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte maso, očištěnou zeleninu, koření a sůl, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte asi 90 minut, dokud maso nezměkne.
  2. Maso vyjměte a vývar přeceďte.
  3. V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a usmažte světlou jíšku.
  4. Jíšku zalijte horkým vývarem a mlékem, dobře rozmíchejte a provařte asi 10 minut.
  5. Přidejte smetanu a nasekaný kopr.
  6. Dochuťte omáčku solí, cukrem a octem nebo citronovou šťávou.
  7. Nechte ještě 5 minut provařit, aby se chutě propojily.
  8. Nakrájejte maso na plátky a rozdělte na talíře.
  9. Přelijte koprovou omáčkou a podávej s houskovým knedlíkem.