Rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem

Rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem

⏱️ Celkem 110 min🍽️ 4 porcí
Omáčky

Rajská omáčka je jedna z nejoblíbenějších českých omáček. Sladkokyselá chuť z rajčatového protlaku a koření doplněná o kousky vařeného hovězího masa je dokonalá v kombinaci s houskovým knedlíkem.

Ingredience

  • 600 g hovězího zadního
  • 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 3 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • cca 2 litry vody
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 300 ml rajčatového pyré (passata)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • houskové knedlíky

Postup

  1. Dejte maso, očištěnou zeleninu, koření a sůl do velkého hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte asi 90 minut, dokud maso nezměkne.
  2. Vyjměte maso a vývar přeceďte.
  3. V jiném hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte nasekanou cibuli a osmažte dozlatova.
  4. Vmíchejte máslo a mouku, připravte světlou jíšku a krátce ji osmahněte.
  5. Přidejte rajský protlak a krátce ho orestujte, aby se rozvoněl.
  6. Postupně přilévejte horký vývar a rajčatové pyré, dobře rozmíchejte a vařte asi 15 minut.
  7. Vmíchejte smetanu, oslaďte cukrem a okyselte octem, osolte a opepřete.
  8. Nechte ještě 5 minut provařit, aby se chutě spojily.
  9. Nakrájejte maso na plátky a rozdělte na talíře.
  10. Přelijte rajskou omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem.