Segedínský guláš s houskovým knedlíkem

Segedínský guláš s houskovým knedlíkem

⏱️ Celkem 110 min🍽️ 6 porcí
Omáčky

Segedínský guláš je oblíbené jídlo středoevropské kuchyně. Kombinace hovězího nebo vepřového masa, kysaného zelí a smetany vytváří hustou omáčku jemně nakyslé chuti, která se nejlépe podává s houskovým knedlíkem.

Ingredience

  • 800 g vepřové plece nebo kýty
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 500 ml hovězího nebo vepřového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • houskové knedlíky
  • 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění, volitelné)

Postup

  1. Nakrájejte maso na kostky o velikosti asi 3 cm.
  2. Cibuli nasekejte najemno a česnek utřete.
  3. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a osmažte dozlatova.
  4. Přidejte maso a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
  5. Vmíchejte česnek, mletou papriku, kmín a rajský protlak.
  6. Přilijte část vývaru, přidejte bobkový list, nové koření a pepř.
  7. Přiklopte a duste na mírném plameni asi 60 minut, podle potřeby dolévejte vývar.
  8. Přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, předem ho propláchněte vodou) a vařte dalších 20 minut.
  9. Vmíchejte smetanu, podle potřeby zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě a dochuťte solí a pepřem.
  10. Podávejte horký segedín s houskovým knedlíkem.