Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

⏱️ Celkem 150 min🍽️ 5 porcí
Omáčky

Tradiční české jídlo, které spojuje šťavnaté hovězí maso, jemně kořeněnou omáčku ze zeleniny a smetany, citronovou šťávu a doplňky jako knedlíky či brusinky. Ideální na nedělní oběd nebo slavnostní příležitost.

Ingredience

  • 600 g hovězího zadního masa (nebo falešné svíčkové)
  • 60 g špeku
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 50 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce cukru
  • 4 bobkové listy
  • několik kuliček nového koření
  • vývar (hovězí) podle potřeby (tak, aby bylo maso a zelenina kryté)
  • sůl, pepř dle chuti
  • citronová šťáva na dochucení
  • 150 ml smetany ke šlehání nebo smetany na vaření (33 %)
  • brusinkový džem nebo brusinky na ozdobu

Postup

  1. Maso prošpikujte špekem – nakrájeným na tenké proužky vsuň do masa. To pomůže masu udržet vláčnost a chuť.
  2. Rozpalte pánev s trochou tuku (olej nebo sádlo) a maso ze všech stran opeč, aby se zatáhlo – tj. dostalo barvu.
  3. Zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli očisti a nakrájejte na kostky. Přidejte do pekáče nebo hrnce, dej k výpeku po mase. Restujte, mírně osmaž, případně přidej cukr, aby se karamelizovala zelenina a získala barvu i chuť.
  4. Přidejte koření (bobkový list, nové koření), ocet i trochu vývaru. Postavte maso na tuto zeleninovou směs tak, aby bylo kryté. Přikryjte pekáč/pokličku a dej do trouby péct (cca 2 hodiny) nebo duste maso na plotně, dolévej vývar podle potřeby. Po čase maso otáčejte a kontrolujte, aby se nepřipálilo.
  5. Po upečení maso vyjměte. Z výpeku odstraníte bobkový list a kuličky koření. Zeleninu rozmixujte na hladkou omáčku, případně propasírujte.
  6. Do omáčky přidejte smetanu, dobře promíchejte a provařte, aby se chutě spojily. Pak dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou podle své chuti. Pokud je potřeba, přidej máslo pro zjemnění.
  7. Nakrájejte maso na plátky, podávej s omáčkou, houskovým knedlíkem nebo jiným knedlíkem, ozdobte brusinkami a plátkem citronu.