Đỗ xào thịt - Mleté maso s fazolkami

Đỗ xào thịt - Mleté maso s fazolkami

⏱️ Celkem 30 min🍽️ 4 porcí
Vietnam

Rychlé a chutné vietnamské jídlo, při kterém mleté maso v intenzivní chuti rybí omáčky a limety spojuje svěží fazolky a voňavá máta. Podává se s jasmínovou rýží — ideální volba na všední den.

Ingredience

  • 400 g mix mletého masa (podle chuti)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 2 plátky zázvoru (asi 2 cm celkem)
  • ½ čerstvé chilli papričky (jemně nasekané podle chuti)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • Hrst čerstvé máty (nasekaná)
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • Špetka soli a pepře
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 200 g fazolek (zelené fazolky, očištěné)
  • Jasmínová rýže (na podávání)

Postup

  1. Česnek, šalotku a zázvor nakrájejte najemno. Chili papričku také nasekejte.
  2. V pánvi rozehřejte rostlinný olej a orestujte česnek, šalotku, zázvor a chilli dokud nezačnou příjemně vonět.
  3. Přidejte mleté maso a restujte cca 2 minuty (aby maso změnilo barvu a začalo se smažit).
  4. Přilijte rybí omáčku, přidejte fazolky, promíchejte a restujte další cca 3 minuty, dokud fazolky nezměknou, ale zůstanou trochu křupavé.
  5. Do hotové směsi přidejte hrstku nasekané máty a dvě lžíce limetové šťávy.
  6. Osolte a opepřete podle chuti, krátce promíchejte.
  7. Podávejte horké spolu s uvařenou jasmínovou rýží.